Rovarírtás

A rovarirtás  elsősorban a légy, a csótány, a hangya, az ágyi poloska és darázsirtás tevékenységére korlátozódik. A forradalmian új gélezési technológia segítségével a csótányirtás ma már nem igényel speciális előkészületet. Teljesen szagtalan a művelet, nincsenek látható nyomok, nem kell a rovarirtás után takarítani. Eredményessége garantáltan hatékony. Tapasztalt rovarirtó szakemberünk a legkorszerűbb és a leghatékonyabb rovarirtószereket alkalmazza, melyek az Európai Unióban regisztráltak és ellenőrzött minőségűek. A megfelelő hatóanyagokkal végzett precíz rovarirtás mindenki számára eredményes, mégis biztonságos. A korszerű technológiával és szakértelemmel teljes mértékben garantáljuk az eredményes munkavégzést Önnek!

 

A legyekről


A különféle élelmiszer-látogató légyfajok részben enterális fertőző betegségek terjesztésében játszhatnak szerepet, részben gazdasági kártételt idéznek elő.
A házi legyek táplálkozásuk miatt élelmiszereink rendszeres látogatói (vizitorok). A különféle bomló szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanemtáplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresik.
Ennek következtében testfelületükre, vagy bélcsatornájukba kórokozó (patogén) mikroorganizmusok kerülhetnek, amelyekkel az élelmiszereket szennyezhetik, ezek elfogyasztásától viszont az ember megbetegedhet és gyomor-, béltünetekkel járó (enterális) fertőzés alakulhat ki.
   A kórokozók a légy lábán, testén, szárnyain, szívókáján tapadnak meg, néhány órán át életben maradnak, majd onnan lesodródva fertőzhetik az élelmiszereket. A felszedett kórokozók szétszórását segíti elő a házi légy azon szokása, hogy testét és lábait jóllakott állapotban rendszeresen tisztogatja, így lesöpri az azokra tapadt anyagokat.
   A kórokozók a rovar tápcsatornájába is bekerülhetnek, azon változatlanul áthaladnak, ott elszaporodhatnak, sőt sokáig élhetnek (pl. döglött légyben még napok múlva is ki lehetett a kórokozókat mutatni). A tápcsatornába jutott kórokozók részben a szanaszét elhelyezett ürülékükkel, részben táplálkozásuk alkalmával jutnak a külvilágra. Szájszervük miatt nyálukat, illetve hányadékukat használják fel a szilárd táplálék felpuhításához, ezért az élelmiszerek szennyezése vagy fertőzése igen gyakori.
   A légy tápcsatornájában általában tízszer annyi baktérium található, mint a légy felületén. A házi légy lábáról egyperces mászkálás után 100-4000 baktériumtelepet lehetett táptalajon kimutatni.
   A fertőzés terjesztése szempontjából különösen kritikus a már fogyasz-tásra kész illetve a nyersen fogyasztott ételek szennyezése. A folyékony táplálékba (pl. tejbe, levesbe, kávéba stb.) fulladt légy azért lehet veszélyes, mivel a rajta található patogének mind az élelmiszerbe jutnak.
A legyek rászállnak minden sérülésre, sebre, a nyálkahártyák szélére, a szájzugba vagy a szem sarkába, ahova a rajtuk levő kórokozókat elhe-lyezhetik. Különös előszeretettelszállnak csecsemőre, az alvó, vagy magával tehetetlen betegre.
A különféle légyfajok és az enterális fertőző betegségek (pl. typhus abdominalis, salmonellosis, dysenteria, cholera stb.) kapcsolatára az 1900-as évek eleje óta végzett kutatások kellőképpen rámutattak.
   Zárt térben (pl. istállóban, ólban) kiemelt szerepe van a csalogató anyaggal (feromonnal) kombinált (kenhető, kiszórható, kihelyezhető formájú) mérgezett csalétek felhasználásának, illetve a különféle ragasztós légyfogók (henger, lap, szalag, zsinór) alkalmazásának. Szakemberek permetezéssel, a mennyezeten és az oldalfalakon tartós méregmezőt alakíthatnak ki, illetve a gyors ölőhatás érdekében a hidegköd-képzést, az ULV-eljárást, vagy a füstképzést használhatják. Lakásokban, egyénileg a légtérkezelő aeroszol palack, a párologtatás és a ragasztós légyfogók alkalmazása vezet eredményre.
Szabadban a szakemberek melegköd-képzéssel, hidegköd-képzéssel és ULV- eljárással végezhetnek irtást.

 

A bolháról

 

 A bolhák, mint a vérszívók általában, rejtett életmódot folytatnak. Épületeinkben robbanásszerű elszaporodásra is képesek. Az ártalom meBolhagelőzése érdekében fontos a tisztaság, valamint az állandó takarítás. A poros parketta, a hézagos kialakítású padlózat, valamint a padlószőnyeg ideális körülményeket biztosít a bolha szaporodásához. A helységek rendszeres takarítása a bolhalárvák fejlődését akadályozza meg. További lehetőség, a padozat forró vízzel történő felsúrolása. A bolhaártalom időleges kivédésére szúnyogok és kullancsok távoltartására használt bőrfelület kezelésére használt szerek is hatékonyak, azonban a ruházat védelme ilyen esetben sem megoldott. Végleges és tartós megoldás a szakember által történőpermetezés. A felületi kezelés kombinált hatóanyagú bolha irtószerrel történik, mely az imágók (kifejlett példányok) elpusztításán kívül a lárvák elölését is biztosítja. Zsúfoltság és nagy fertőzöttség esetén füstképzés alkalmazása jöhet szóba.

 

A csótányokról


A csótányok amennyiben optimális életfeltételeket találnak, bárhol megjelenhetnek és elszaporodhatnak. Lakásokban elsősorban a vizes blokkokban fordul elő, az előszobában csak elvétve, a szobákban pedig szinte sohasem. A lakóházakban a szemétledobó környékén, a pincékben pedig különösen ott fordul elő, ahol hőközpont is van.


Csótányirtás - Német csótány
Német csótány:A 10-15 mm nagyságú, világos sárgásbarna német csótány a legjobban alkalmazkodó és a különböző életfeltételeket leginkább elviselő faj.

 

 

Csótányirtás - Konyhai csótányKonyhai csótány: A 20-27 mm nagyságú, feketésbarna színű konyhai csótány, A német csótányhoz viszonyítva teljes fejlődési ideje hosszabb, ezért annál lassabban szaporodik és folyadékigénye is nagyobb.

 


Csótányirtás - Amerikai csótányAmerikai csótány: A 35-40 mm nagyságú, vöröses-barna színű amerikai csótány. Fejlődési ideje a három faj közül a leghosszabb, 150-450 nap. Az egyetlen faj, amely szárnyait repülésre használja.

Csótánymentes terület csak rendszeres csótányirtás végrehajtásával, folyamatos és körültekintő munkával lehetséges. Ennek a lehetőségei: a legtöbbek által ismert permetezéses eljárás, és a forradalmian új gélezéses módszer amit a mi szakembereink is nagy sikerrel használnak.

 

A hangyákról


A hangyák társas életet élnek, kisebb- nagyobb családokat alkotnak ezeket nevezzük bolynak. Tömeges megjelenésük-rajzásuk idején ijesztő lehet. Élelmiszereket, édességet megmászva kellemetlenkednek. Két fontosabb csoportját különböztetjük
meg a házi hangyát és a fáraóhangyát.


Hangya
 Házi hangya: Főleg kertes házakban tavasszal és ősszel fordul elő élelemszerzés céljából. 3-4 mm hosszú vörösesbarna színű, elsősorban a szabadban, a ház mellett a földben fészkel ahol egy anya és több ezer dolgozó él. Mindenevő szabadban főleg a levéltetvek nedvét fogyasztja. Száraz meleg helyeket kedveli. Aktívan terjed a lakásba bevándorol de be is hurcolható pl. cserepes növénnyel. Védekezés: Célzott sávpermetezés.

Fáraó hangya Fáraóhangya: Kolóniáját az épület falában alakítja ki, különösen a fűtő és melegvízvezeték közelében mivel meleg égövről származó rovar és a meleget kedveli. A dolgozók 2mm hosszúak, és igen vékony testalkatúak, vörösesbarna színüek. Egy egy fáraóhangya bolyban igen sok, néha több száz királynő élhet együtt melyek feladata az utódok biztosítása. Védekezés: Speciális fáraóhangya-irtó csalétekkel

 

 

A darázsról


DarázsDarázs: Társas államokban egyéves családokban élnek, csak a nőstények telelnek át. Egy államhoz egy királynő tartozik, a fészek ahol az államot alakítják ki, fajok szerint más-más alakú és elhelyezkedésű. A darázsirtást bízzuk tapasztalt szakemberre! Darázsirtással megelőzhető sok kellemetlenség. A darazsakkal elsősorban kertes házak környékén találkozhatunk, csípésükkel fullánkjukon keresztül a szervezetbe juttatott méreganyagukkal az embert komoly ártalomnak teszik ki. Különösen veszélyes a szemen vagy nyakon ért darázscsípés. Testük kórokozókkal erősen szennyezett.

Védekezés: A darázsfészket speciális irtószerrel kezeljük majd eltávolítjuk.

 

Az ágyi poloskáról


Ágyi poloskaFénykerülő rovar, nappal hasadékokban, repedésekben, keskeny résekben, sötét, huzat és zajmentes helyeken húzódik meg. Búvóhelyei rendkívül változatosak, szívesen vándorol felfelé ezért gyakran a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztésénél vagy a falrések között tartózkodik, de ágyrepedésekben és kárpitozott bútorok hézagaiban is elrejtőzhet. Évente kb. 4000 ivadéka lehet. Legszívesebben embervérrel táplálkozik, csípése rendkívül fájdalmas. Passzív és aktív módon is terjed leginkább bútorral kerül be otthonunkba, de szomszédos lakásokból faláttöréseken keresztül is bejuthat.

Védekezés: A fertőzött területet permetezéssel kezeljük, majd speciális rovarirtó/kiűző füstpatron segítségével kiűzzük a rovarokat a búvóhelyükről.

© 2017 3DcleanService