Deratizare

Deratizarea constă in aplicarea de măsuri permanente care au menirea de a elimina rozatoarele dăunătoare (şoareci, şobolani), aducătoare de microbi şi diverse boli periculoase atât pentru om cât şi pentru animale. Principalele rozatoare din România sunt popandaul, şobolanul cenusiu (şobolanul de casă) şi şoarecele de casă.

Rozatoarele constituie un permanent pericol de boli şi pierderi economice. Din aceasta cauză, deratizarea se efectuează în mod continuu şi ritmic, pentru a impiedica refacerea rapidă a populaţiei dăunătoare.
Este bine cunoscut faptul că rozatoarele joacă un rol important în transmiterea unui număr mare de boli bacteriene, virotice şi parazitare, atât la om cât şi la animale, deratizarea prevenind transmisia acestor boli de către rozatoare, prin muşcătura sau contact. Printre cele mai cunoscute boli răspândite de şoareci şi şobolani, se află trichineloză, leptospiroză, bruceloză, febra aftoasă, gastroenterita virotică, antraxul, turbarea, toxiinfecţiile alimentare etc.


De asemnea, o deratizare poate avea efect şi asupra pierderilor economice, intrucât şoarecii şi şobolanii distrug, poluează şi fac inutilizabile o gamă variată de alimente, instalaţii, spaţii, cu mult mai multe decât alimentele consumate.

  

Şobolani

 

PatkányirtásŞobolanul cenusiu cunoscut sub mai multe denumiri in ţara noastră(şobolanul de casă, calator, guzgan) este una dintre cele mai răspândite specii de pe Glob, putând fi întâlnit de la ses până la 1500 de metri altitudine;

Aceasta specie de rozătoare traieşte în locurile cele mai umede ale locuinţelor, mereu în apropierea omului şi a animalelor domestice;

La sfârşitul fiecărui an, o pereche de şobolani poate avea până la 860 de urmaşi. Printre numeroasele boli molipsitoare pe care le răspândesc aceste animale sunt: rabia, meningita virotică, pesta porcină, pesta aviară, tifosul murin, spirochetoză icterohemoragia, pesta ratia, holera aviar, trichineloză precum şi numeroase micoze.

 

 

 

Şoareci 

 Egérirtás

Şoarecele de casă consumă pe ascuns momeala în cantităţi foarte mici;

Ei formează colonii restrânse şi dezvoltă sentimente trainice faţă de habitatul obişnuit;

Şoarecii de casă se pot inmulţi în cadrul unui biotop normal pe tot parcursul anului, iar o femela poate naşte aproximativ 50-60 de pui pe an.

© 2017 3DcleanService